تاریخچه ویلچرها

برای اولین بار، تصاویر ابتدایی ترین ویلچرها در حکاکی های روی تخته سنگ هایی در چین که متعلق به سه دهه پیش است، کشف شد. این ویلچرها در واقع دو چرخ بزرگ و دو دسته داشتند که برای جابجایی افراد ناتوان و تخته سنگ ها و اجسام سنگین دیگر استفاده میشد. سال ها بعد در سال 1933 یک مهندس مکانیک برای دوست خود که توانایی راه رفتن را در یک حادثه از دست داده بود، صندلی چرخ داری را طراحی کرد. زمانیکه این فرد مزایای این دستگاه را مشاهده کرد به معرفی آن در سطح جهانی پرداخت و نهایتا با پیشرفت شگرف تکنولوژی به ویلچرهای امروزی ختم شد.

(یک ویلچر متعلق به قرن 19 )

ویلچرها

این وسایل پرکاربرد همان طور که از اسمشان معلوم است، صندلی هایی هستند که قابلیت تحرک دارند و برای افرادی که توانایی حرکت خود را به دلایل مختلفی مانند بیماری ها، آسیب های شدید و یا بیماری های وراثتی از دست داده اند، مناسب هستند. همانطور که بالاتر ذکر شد ویلچرها در تنوع بسیار بالایی طراحی میشوند. این تنوع شامل صندلی ویلچر، چرخ ها، وسایل کنترل کننده ویلچر مانند ترمز و نوع استفاده از ویلچر میشود.

 

 

 انواع ویلچرها

ویلچرها به طور کلی به دو دسته ی ویلچرهای دستی و ویلچرهای برقی تقسیم میشوند که این دو مدل خود بر اساس استفاده کاربر به انواع دیگری از جمله: ویلچرهای ورزشی، ویلچرهای ساحلی، ویلچرهای مناسب مناطق برفی، ویلچرهای مناسب زمین های سخت و ناهموار، ویلچرهای مخصوص حمام و یا مناسب حمل بیمار دسته بندی میشوند.

1.ویلچرهای دستی:

در یک نگاه کلی ویلچرهای دستی از یک صندلی، پشتی صندلی، چهار چرخ و دو یا یک عدد جای پا تشکیل شده اند. چرخ های عقبی این ویلچرها در اکثر موارد بزرگتر هستند که برای استفاده راحت تر طراحی شده اند. کاربر برای به حرکت درآوردن ویلچر کافی است حلقه ای که به موازات چرخ های عقبی تعبیه شده اند را حرکت دهد. این حلقه ها باعث جلوگیری از تماس مستقیم دست با لاستیک چرخ ها میشوند. ترمزهایی که بر روی ویلچر ها تعبیه میشوند در واقع برای پارک کردن ویلچر هستند و برای ترمز کردن در حین حرکت طراحی نشده اند به همین دلیل کاربر برای نگه داشتن ویلچر باید با دستان خود چرخ های ویلچر را نگه دارد.

ویلچرهایی چرخ های عقبی آنها کوچک هستند معمولا برای کسانی استفاده میشوند که خودشان توانایی حرکت دادن ویلچر را ندارند. که در بعضی مدل های ویلچرهای حمام و توالت فرنگی و ویلچرهای حمل بیمار این ویژگی دیده میشود. در انواع مختلف ویلچرها دو دستگیره به پشتی صندلی وصل شده است که برای زمانیکه فرد دیگری قصد حرکت دادن ویلچر را دارد مناسب میباشد. اما بعضی از افراد که خود توانایی حرکت دادن ویلچر را دارند و زیاد از ویلچر استفاده میکنند، ممکن است به دلیل وجود نگرانی از اینکه فرد دیگری عمدا آنها را حرکت دهد؛ این دستگیره ها را از ویلچر خود حذف میکنند.

ویلچرهای دستی در چندین نوع متفاوت بر اساس نوع نیاز کاربران تولید میشوند:

الف) ویلچرهای حمل بیمار:

این ویلچرها برای حمل کاربر توسط فرد دیگری طراحی شده اند. که بیشتر مواقع در مراکز درمانی از آنها استفاده میشوند. این نوع از ویلچرهای دستی دارای چرخ های عقبی کوچک میباشند که در مدل های معمولی توانایی حمل تا حدودا 130 کیلوگرم را دارند و در مدل های قوی تر قابلیت حمل کاربرانی با وزن بیشتر را دارند.

 بعضی از این ویلچرها برای استفاده در بخش های عکس برداری بیمارستان تولید میشوند که جنس بدنه متفاوتی نسبت به بقیه مدل ها دارند. این ویلچرها معمولا از PVC تولید میشوند که در عکس برداری ها مشکلی ایجاد نکنند.

ب) ویلچرهای دستی معمولی:

این ویلچرها با طراحی ساده ای شامل دو چرخ بزرگ در عقب هستند و برای افرادی که توانایی به حرکت درآوردن ویلچر را دارند مناسب میباشد. به طور معمول این ویلچرها تاشو هستند و جای کمتری را اشغال میکنند.

 

ج) ویلچرهای بسیار سبک:

این ویلچرها برای افرادی که نیاز دارند ویلچر خود را به طور مداوم جابجا کنند گزینه بسیار مناسبی است چرا که وزن آنها به طور معمول زیر 18 کیلوگرم است. در این مدل از ویلچرها چرخ های عقبی، بزرگ هستند و به کاربر این امکان را میدهند که به راحتی خود را جابجا کند.

 

 

د) ویلچرهای ورزشی:

همانطور که از اسم این مدل معلوم است، این ویلچرها برای ورزشکارانی که توانایی حرکت ندارند تولید شده است که مواردی مانند شکل طراحی چرخ های آنها و... باعث شده تا برای انجام ورزش های متفاوت، مناسب باشند. همچنین این ویلچرها قابلیت مجهز شدن به وسایل و تجهیزات مورد نیاز هر ورزش را دارند.

ه) ویلچر کودکان:

این ویلچرها در مقایسه با مدل های دیگر در اندازه های کوچک تری طراحی میشوند که برای کودک راحت باشند. دسته های پشت این ویلچر برای سهولت در کار فرد حمل کننده ویلچر؛ قابلیت تنظیم ارتفاع دارند که در ارتفاع دلخواه قابل تنظیم هستند.


 

و) ویلچر حمام:

افرادی هستند که به دلیل بیماری ها یا ناتوانی های جسمانی قادر به حمام رفتن نیستند و به همین دلیل همراهان آنها باید تنها با حوله ای خیس یا یک اسفنج، بدن آنها را تمیز و پاکیزه کنند. در این موارد ویلچرهای مخصوص حمام گزینه ی بسیار خوبی میتوانند باشند. این ویلچرها از مواد ضد آب ساخته میشوند و باعث میشوند که کاربر با امنیت و ترس کمتری به حمام برود؛ زیرا به دلیل اینکه محیط حمام مرطوب میباشد، برای افراد مسن میتواند خطرآفرین باشد از این رو برای افرادی که در حمام رفتن ناتوان هستند ویلچرهای مخصوص حمام نقش بسزایی در کمک به آنها میتوانند ایفا کنند.

 

 

تفاوت های ویلچرهای تاشو و ثابت:

اولین و اصلی ترین تفاوت ویلچرهای تاشو و ثابت در قابلیت حمل آنهاست که ویلچرهای تاشو به راحتی جمع میشوند و فضای بسیار کمتری را نسبت به ویلچرهای ثابت اشغال میکنند؛ این ویژگی در مواقعی که قصد دارید ویلچر را با ماشین از نقطه ای به نقطه ی دیگر منتقل کنید، بسیار مناسب هستند.

ویلچرهای تاشو به دلیل انعطاف پذیری که دارند در حرکت بر روی زمین های سفت و ناهموار از ویلچرهای ثابت بهتر هستند و علاوه بر این بیشتر ویلچرهای تاشو وزن کمتری دارند و وزن بیشتری را میتوانند حمل کنند. نکته ی دیگر درمورد ویلچرهای تاشو این است که محل قرارگیری پاها قابلیت تنظیم ارتفاع دارند در حالی که ویلچرهای ثابت فاقد این ویژگی هستند.

 

 

 

 

 

 

ویلچرهای برقی

همانطور که میدانید ویلچرهای برقی با استفاده از یک موتور برقی کار میکنند و دیگر نیازی به حرکت درآوردن ویلچر توسط کاربر وجود ندارد. این ویلچرها برای افرادی که نیروی لازم برای به حرکت درآوردن ویلچر را ندارند مناسب میباشند زیرا کاربر میتواند با حرکت دادن یک اهرم ساده سرعت و جهت حرکت ویلچر را هدایت کند. در مواردی که کاربر توانایی حرکت دادن دست ها و انگشتان خود را از دست داده است؛ کنترل هایی طراحی شده اند که با حرکت دادن چانه، زبان، پا، سر ویا با استفاده از دمیدن در یک لوله مخصوص میتوانند سیگنال های الکتریکی تولید کرده و ویلچر را به حرکت درآورند.

 

 

ویلچرهای برقی در انواع بسیار متفاوتی طراحی میشوند تا بتوانند تمام نیازهای کاربر را تامین کنند. موتور الکتریکی ویلچرهای برقی در سه حالت: جلو، عقب، وسط و در هر چهارچرخ تعبیه میشود. ویلچرهای برقی از مدل های کوچک و تاشو تا مدل های خیلی بزرگ و مجهز طراحی میشوند. حمل و جابجا کردن مدل های جدید ویلچرهای برقی، با وجود باتری های قابل جدا شدن و سهولت در سوار کردن قطعات؛ نسبت به مدل های قدیمی تر بسیار راحت تر شده است.

بخش صندلی ویلچرهای برقی در دو نوع معمولی و مدل صندلی اتومبیل ساخته میشود که بسیار راحت تر از ویلچرهای ساده میباشند و دسته هایی که برای قرار گیری دست کاربر بر روی آنها ساخته میشوند، میتوانند حرکت کنند و فضای بیشتری را برای کاربر ایجاد کنند. تا چندی پیش ویلچرهای برقی برای استفاده خانگی طراحی و تولید میشدند اما امروزه مدل های متفاوتی برای استفاده در خارج از خانه هم تولید میشوند. این مدل ها دارای چرخ و لاستیک های مقاوم تر و سرعت و قدرت بالاتری هستند. حداکثر سرعت این ویلچرها تقریبا به 20 کیلومتر در ساعت میرسد.

 

 

باتری های ویلچرهای برقی حدودا به 8 الی 10 ساعت برای شارژ کامل نیاز دارند.اما قطعا مواردی مانند وزن کاربر، محل استفاده ویلچر و عمر باتری (باتری هایی که بیش 18 ماه از استفاده آنها میگذرد بهتر است تعویض شوند) در شارژدهی باتری تاثیر دارند.

 

نکات قابل توجه برای انتخاب یک ویلچر دستی:

برای انتخاب یک ویلچر دستی بهتر است ابتدا بر اساس محدوده توانایی حرکت خود، به سراغ ویلچرهایی بروید که بتوانند نیازهای شما را برطرف کنند. اما همچنین میتوانید به مواردی از قبیل: محدوده تحمل وزن دستگاه، تاشو بودن، قابلیت جدا شدن دسته ها، قابلیت تنظیم ارتفاع دسته ها و جای پا، اندازه ی چرخ های عقبی، جنس صندلی و تکیه گاه، جنس مواد به کار رفته در ساخت دستگاه، ضد آب بودن و وزن دستگاه توجه کنید. زیرا بر اساس تمام این موارد، مدل های بسیار متفاوتی تولید میشوند.

 

مدل های برتر ویلچرهای ساده 2018

الف) Blue streak wheelchair

این مدل مزایایی از قبیل: وزن کم، دسته های قابل تحرک برای راحت تر نشستن و برخاستن و همچنین برای پشت میز نشستن، جای پای استاندارد با قابلیت جدا شدن و چرخیدن و همچنین قابلیت شست و شو را دارد.

 

 

اما اگر ساعت های طولانی میخواهید از این ویلچر استفاده کنید احتمالا به یک بالش زیرنشیمنی و یا یک بالش پشتی نیاز دارید و اگر فردی قد بلند هستید، کوتاه بودن جای پای ویلچر میتواند برای شما آزاردهنده باشد.

ب) Medical cruiser 3 wheelchair

قابلیت تنظیم ارتفاع صندلی، قابلیت حرکت دادن دسته ها، مناسب بودن لاستیک چرخ ها برای استفاده داخل خانه، وجود سه سایز مختلف برای صندلی و قابلیت حمل وزن تا 160 کیلوگرم از مواردی هستند که این ویلچر را به یکی از مدل های محبوب دنیا تبدیل کرده.

 

 

اما توجه داشته باشید که این مدل با وزن خیلی کمی که دارد میتواند برای افرادی که به سختی از روی ویلچر بلند میشوند خطرآفرین باشد، حتی اگر ترمز های چرخ ها گرفته شده باشد.

  ج) Lightweight steel transport wheelchair

چرخ های عقب این ویلچر کوچک بوده و به همین خاطر برای افرادی که توانایی حرکت دادن ویلچر را ندارند مناسب است. وزن این مدل در حدود 12 کیلوگرم است و برای امنیت و راحتی بیشتر مجهز به یک کمربند بر روی صندلی میباشد. این ویلچر برای عبور از راهروهای باریک گزینه خوبی است چرا که بر اساس اندازه صندلی حداکثر 60 سانتی متر پهنا دارد.

 

 

جدا پذیر نبودن جای پاها و ثابت بودن محل قرار گیری دست ها باعث شده تا این مدل نسبت به مدل های همرده خود فضای بیشتری را اشغال کند و برای همه افراد مناسب نباشد.

د) Silver sport wheelchair

این مدل از ویلچرهای ساده از جنس استیل میباشد که زیبایی منحصر به فردی در آن به وجود آورده است. وجود یک جیب کوچک در پشت صندلی و قابلیت چرخش و تنظیم ارتفاع محل قرارگیری پاها از جمله مواردی است که این مدل را به یک ویلچر کارآمد تبدیل کرده است. همچنین از مزایای دیگر این مدل میتوان به سهولت در تمیز کردن آن اشاره کرد.

 

 

ثابت بودن دسته ها، وزن تقریبا زیاد ویلچر (18 کیلوگرم) و تحمل حداکثر 115 کیلوگرم مواردی است که در این ویلچر مورد رضایت کاربران واقع نشده است.

 ه) Invacare tracer EX2 wheelchair

این مدل دارای یک ترمز دستی برای توقف های ناگهانی و صندلی با قابلیت تنظیم ارتفاع میباشد و همچنین دسته ها در این مدل میتوانند جدا شوند. جنس استیل کربن در این مدل، زیبایی بی نظیری به این ویلچر داده است.

 

وزن زیاد این مدل باعث شده تا افردا نتوانند به راحتی آنرا جابجا کنند و تحمل حداکثر 115 کیلوگرم باعث شده تا افردا با وزن بالا نتوانند از آن استفاده کنند. با وجود اینکه نوار هایی برای خم نشدن پشتی صندلی بر روی آن طراحی شده است، اما در مواردی که زیاد از دستگاه استفاده میشود پشتی صندلی خمیدگی کمی پیدا میکند.

 

نکاتی که برای خرید ویلچرهای برقی باید به آن توجه کنید:

به طور کلی مواردی که شما به آنها نیاز دارید مشخص میکند که کدام مدل را انتخاب کنید. به طور مثال میزان سرعت دستگاه، میزان تحمل وزن دستگاه، محدوده ی توانایی حرکت فرد و... از جمله مواردی است که توسط شما تعیین میشود. اما میتوانید مواردی مانند: جنس چرخ ها، جنس صندلی و پشتی صندلی، قابلیت تنظیم ارتفاع دسته ها و جای پا و قابلیت تبدیل ویلچر به چند قطعه مجزا برای راحتی در جابجایی را در نظر داشته باشید.

 

مدل های برتر ویلچرهای برقی سال 2018

الف)electric wheelchair 2018  Innuovo

 

 

این ویلچر از آلومینیوم ساخته شده که زیبایی منحصر به فرد و مقاومت بالایی را به وجود آورده است. حداکثر تحمل این ویلچر 150 کیلوگرم بوده و با طراحی حرفه ای و بی نقصی که دارد، برای استفاده کاربرانی که قصد مسافرت با ویلچر خود دارند بسیار مناسب است. ویلچر Innuovo به دلیل راحتی در استفاده و طراحی کارامد توانسته بالاترین رتبه در میان ویلچرهای برقی سال 2018 را کسب کند.

این مدل مورد تایید FDA میباشد و وزن آن به همراه باتری ها حدودا 23 کیلوگرم است.

ب) Upgraded compact Mid-wheel power wheelchair

 

 

دسته ها و جای پای با قابلیت تنظیم ارتفاع و لوازم ایمنی مانند کمربند، از جمله مواردی است که این ویلچر را به یکی از مدل های محبوب کاربران تبدیل کرده است. موتور این مدل در وسط ویلچر طراحی شده و میتواند حداکثر با سرعت 6 کیلومتر در ساعت حرکت کند. حداکثر وزنی که این ویلچر میتواند حمل کند 135 کیلوگرم میباشد. صندلی این ویلچر دارای بخشی برای استراحت سر و گردن میباشد که برای استفاده طولانی مدت مناسب میباشد.

ج) Pride mobility the Jazzy 600 ES electric wheelchair

 

 

موتور این ویلچر در وسط دستگاه طراحی شده که میتواند حداکثر با سرعت 6 کیلومتر در ساعت حرکت کند. همچنین جنس چرخ ها و موتور دستگاه از گیر کردن چرخ ها در سطوح سخت جلوگیری میکنند و توانایی حمل تا 135 کیلوگرم را دارد. طراحی این ویلچر طوری صورت گرفته که برای استفاده در خانه و بیرون از خانه مناسب است و نکته قابل توجه در این مدل، امکان جدا شدن باتری ها و در نتیجه سهولت در استفاده از آن است.

د)  Lightweight electric wheelchair portable

یکی از ویلچر هایی که میتواند تقریبا تمام نیازهای کاربر خود را برطرف کند، این مدل میباشد. قابلیت استفاده هم به صورت دستی و هم با استفاده از الکتریسیته، قابلیت گردش هوا در صندلی و پشتی صندلی، قابیلت جدا شدن دسته ها، قابلیت نصب کنترل ویلچر بر روی هر دو طرف راست و چپ و سیستم ترمز قدرتمند در هر دو حالت دستی و برقی از مزایای قابل توجه این مدل است.

 

 

آلیاژ آلومینیوم به کار رفته در ساخت دستگاه، وزن ویلچر را به حداقل رسانده و مقاومت آن را دوچندان کرده است. همانطور که گفته شد این ویلچر به حالت دستی هم  قابل استفاده است و دو دسته ی پشت ویلچر این اجازه را میدهد تا فردی که به کاربر کمک میکند، بتواند ویلچر را حرکت بدهد اما به این نکته توجه باید توجه داشت که فقط در صورتی که شارژ دستگاه کاملا تمام شده بود، از آن به صورت دستی استفاده شود. حداکثر وزنی که این مدل میتواند حمل کند 100 کیلوگرم میباشد و باز هم برای راحتی کاربر این دستگاه به صورت تاشو طراحی شده است که فضای کمی را اشغال میکند و برای افرادی که نیاز دارند با ویلچر خود سفر کنند بسیار مناسب است.

 

 ه) Pride Go-chair travel power wheelchair

در نگاه اول شاید این ویلچر ساده به نظر برسد اما با ویژگی هایی که دارد میتواند یکی از پرکاربرد ترین مدل های ویلچرهای برقی باشد. از جمله میتوان به: شارژدهی بالای باتری، توانایی حمل حداکثر وزن 135 کیلوگرم و سبد نگهداری وسایل در زیر صندلی اشاره کرد.

 

حداکثر سرعت این دستگاه به 6 کیلومتر در ساعت میرسد و کارایی که شاید این مدل را در بین مدل های همتراز خود بسیار محبوب تر کرده، قابلیت تبدیل شدن دستگاه به پنج قطعه مجزا میباشد که برای حمل و نقل با ماشین و یا وسایل نقلیه دیگر مناسب میباشد.

 منابع:

toptenreviewpro.com

karmanhealthcare.com

orin.com

confinedtosuccess.com

hoveround.com

disabled-world.com

verywellhealth.com

showerbay.com

Wikipedia.com